Solucan Gübresi Bilgi Portalı 08 Aralk 2016

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Erol Yavuz ürettiği solucan gübresini domates, salatalık ve biberde kullanarak yeni bir başarı yakaladı. İşte Erol Yavuz’un hikâyesi…

Solucan gübresi üreticisi Erol Yavuz büyük bir başarıya imza atarak solucan humusunun etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Yavuz elde ettiği solucan humusunu kullanarak solucan çayı üretti ve Antalya’nın çeşitli bölgelerindeki seralarda kullandı. Yavuz, üretimini yaptığı vermikompost çayına, Bakteri Gübresi adını vererek solucan gübresi çayının (vermicompost tea) esas itibariyle mikrobiyal bir gübre olduğuna da dikkatleri çekmiş oldu.

Erol Yavuz yaklaşık 1 yıl kadar önce Siyahaltın firmasından temin ettiği bir miktar solucan ile solucan gübresi üretimine başladı. Solucan gübresi ile ilgili araştırmalarını yoğun bir biçimde sürdüren Yavuz, ilk gübre hasadını yaptıktan sonra bir ziraat mühendisine başvurarak ürettiği gübreyi anlattı.

Yavuz’un naklettiğine göre ziraat mühendisi, Antalya’nın Kaş ile Fethiye bölgeleri arasında yer alan topraklardan aldığı ve neredeyse taşlaşmış ve kireçli bir görünümü olan bir parça toprak üzerinde son derece ilginç sonuçlar elde edeceği bir deney yapıyor. Bir su bardağına bu taşlaşmış toprağı ve onun üzerine de yarım yemek kaşığı kadar su ve çözücü bir asit koyuyor. 15 dakika kadar bekledikten sonra bardaktaki taşlaşmış olan toprak parçası çözülüp ayrışarak balçık kıvamına geliyor. Ziraat mühendisinin pratik ölçüm aletleriyle yaptığı ilk sonuçlara göre pH 13 civarında; organik madde 0,80 civarında ve tuz oranı ise 3’ün üzerinde çıkıyor. Ardından ziraat mühendisi, bardakta yer alan balçık karışımının üzerine Yavuz’un üretimini yaptığı solucan humusundan bir tatlı kaşığı kadar koyuyor ve 15 dakika kadar bekletmek suretiyle iyice karıştırıyor. 15 dakika geçtikten sonra karışımı yeniden analiz ediliyor ve pH’ın 7 civarında; tuzun 1,5 civarında ve organik maddenin ise oldukça yüksek bir oranda (ölçü birimi belirtilmemekle beraber Yavuz’un beyanına göre 3800 değerinde) olduğunu tespit ediyor.

Elde ettiği bu sonuçları gören ziraat mühendisi Erol Yavuz’a “seninle çalışırım” diyor ve birlikte uygulama çalışmalarına başlıyorlar.

İşte Erol Yavuz’ın Üretim ve Çalışmaları:

1- Antalya-Elmalı

Yavuz ürettiği solucan humusu çayını (bakteri gübresi) Antalya-Elmalı ilçesinde bitkisel üretim yapan İsmail Köken’in serasında kullanıyor.

Köken’in domates ve salatalık üretimi yapılan serasında, fide dikimi Mayıs 2015 tarihinde yapılıyor. Kimyasal gübre olarak MKP (052-34) kullanılıyor. Zaman içinde serada iki ayrı sorun baş gösteriyor; birincisi mantari bir hastalık ve ikincisi ise halk arasında sümbül veya canavar otu olarak da bilinen Orobanş (Orobanchaceae) adlı asalak bitki istilası.

Sera sahibi artık ölmek üzere olan serasını nasıl kurtaracağını düşünürken devreye giren Erol Yavuz hazırladığı solucan gübresi çayını kullanmayı öneriyor. Hazırlanan çay Ramazan ayının ilk günlerinde kullanılıyor ve kullanılır kullanılmaz etkisini göstermeye başlıyor. Bunun üzere sera sahibi İsmail Köken Ramazan ayının ortalarında yeniden gübre talebinde  bulunuyor.

İşte sonuçlar:

Sera inanılmaz bir biçimde kendini toparlamakla kalmıyor, oldukça verimli bir hasat sürecini de sağlıyor. Ayrıca garip bir biçimde ciddi bir asalak olan Orobanş adlı yabani bitkinin de kuruyarak yok olmasını sağlıyor. Bundan sonrasını resimlere bırakalım:

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Sera sahibi İsmail Köken

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Serada domates üretimi ciddi oranda arttı.

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Solucan Çayının etkisi aroma ve görünümde de kendini gösterdi.

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Solucan Gübresi Çayı ve salatalık verimi

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Solucan gübresi çayı ve Orobanj mücadesi

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Solucan gübresi çayı ve Canavarotunu kuruttu

2- Antalya-Kumluca-Mavikent

Erol Yavuz’un diğer bir solucan çayı (bakteri gübresi) uygulamayı 9 Mart 2015 tarihinde Antalya-Kumluca-Mavikent’teki bir serada gerçekleştirdi. Bu serada yetiştirilen ana ürün ise biberdi. Uygulama öncesi serada yer yer mildiyu, küllenme ve mantar hastalıkları baş göstermiş ve verim neredeyse sıfıra düşmüştü.

Uygulama sonrası çiçeklenmede ilk haftadan sonra değişiklik oluşmaya başladı ve Nisan sonunda da dönümden 4 ton verim alınmaya başlandı.

Antalya-Kumluca-Mavikent sera uygulaması

Antalya-Kumluca-Mavikent sera uygulaması

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Antalya-Kumluca-Mavikent sera uygulaması

 

3- Antalya-Kaş-Çavdır Köyü

Antalya’nın Kaş ilçesi Çavdır köyünde yer alan Abdulkadir Topaloğlu’nun serasında yapılan çalışma ve sonuçları:

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Antalya-Kaş-Çavdır Köyü

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Antalya-Kaş-Çavdır Köyü

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Antalya-Kaş-Çavdır Köyü

Solucan Gübresi Bir Kez Daha Başardı

Antalya-Kaş-Çavdır Köyü

Not:

MKP: MKP (0-52-34) suda tamamen eriyen gübreler arasında en yüksek miktarda ana element içeren gübre çeşididir. Formülü KH2PO4’tür. İçeriğinde azot bulunmaması nedeniyle, yoğun gübre kullanımı gerektiren yoğun (entansif) tarım uygulamalarına son derece uygundur. MKP gübresi, özellikle azot verilmesinden kaçınılan dönemlerde, bitkiler için en uygun potasyum ve fosfor kaynağıdır. Diğer dönemlerde ise verilmek istenen azot biçiminin (amonyum, nitrat veya üre azotu gibi) serbestçe uygulanabilmesini sağlaması açısından tercih edilen bir gübre çeşididir.

Orobanş: Dünyada canavar otu kadar toprakta uzun yıllar can­lı kalabilme özelliğine sahip, binlerce tohum üretebilen ve bitkisel üretimde önemli verim kayıplarına yol açabilen çok az yabancı ot türü vardır. Canavar otlarının 100’den fazla türü bulunmasına rağmen bunlardan sadece birkaçı ekonomik öneme haizdir. Konukçu olarak ise genellikle lahana, domates, ayçiçeği, tütün, baklagiller, havuç, patates, biber, patlıcan, karpuz, kavun vs. gibi kültür bitkilerini seçerler. Gerçek olmayan köklerini, konukçu bitki köklerine sokarak gıdalarını sağlarlar. Tohumların toprakta canlılıklarını koruma süresi 2-12 yıldır. Tohumlar toprakta uygun şartlarda ve kendileri için uygun konukçu bitkisinden salgılanan uyarıcı salgıları bulduklarında çimlenerek, toprak altında konukçunun köküne enfekte eder ve onun iletim demetlerine emeçlerini salarak beslenmeye ve gelişmeye başlar.

Sayın Erol Yavuz’a üretiminde başarılar dileriz…

Etiketler:

Yorumlar

  1. cem mete yılmaz diyor ki:

    merhabalar benim gaziantep te 25 bin adet solucanım var ürettigim gübreleri kendi bahçemde kullanmaktayım. amatör bir şekilde bu işle ugraşmaktayım. antalya elmalıdaki erol yavuz beyin uyguladıgı solucan çayının tarifini alabilirmiyiz. kendisi bu çayı nasıl hazırladıysa bende denemek istiyorum. internette baya bir video su var ama hangisi dogru bilemiyorum. şimdiden teşekürler

    1. Savaş Gönen diyor ki:

      Sayın Cem,

      yoğunluktan ve yurt dışında bulunmamdan ötürü bir süredir maillerime bakamıyordum. Şimdi nasip oldu…

      Erol Bey bakteri gübresi olarak adlandırdığı solucan gübresi çayını şu şekilde hazırlamakta:

      Varile 200 kg.lik su + 50 kg solucan gübresi + 5 kg şeker ilave ediyor. Ardından bu varili her gün düzenli olarak karıştırıyor. (Burada düzenli olandan kasıt her gün fırsat buldukça karıştırıyor ve havalanmasını sağlıyor.) Erol Bey bu işlemi dört gün boyunca yapıyor ve daha sonra sıvı çayı süzüp seranın dönümüne uyguluyor.

      Erol Beyin yaptığı bu yöntem solucan çayı elde etmenin en klasik yöntemlerinden biridir. Daha ileri tekniklerle de çay üretebilmek mümkündür.

      Saygılarımla.

      1. mehmet özşahan diyor ki:

        bu yapılan çay . yeytin fidanlarına ve ceviz fidanlarına ve kiraz fidanlarına faydası olurmu her fidana kaç litre vermem lazım tşk

        1. Savaş Gönen diyor ki:

          Sayın Özşahan,

          solucan gübresi çayını her türlü bitkide kullanmanız mümkündür. Üretim yöntemine göre su ile seyrelterek ya da seyreltmeden doğrudan kullanabilirsiniz. Bitkiyi yakma gibi bir sıkıntı olmadığı için dilediğiniz miktarda ve dilediğiniz zamanda, özellikle de bitki büyüme ve yeni sürün verme zamanlarında kullanabilirsiniz.

          Saygılarımla.

      2. mehmet özşahan diyor ki:

        benim solcanım yok hazır solcan gübresini piyasadan alabilirmiyim çay yapmak için . pahalıya patlarmı bide bu çay ağaçları kurutmasın ?sıv solcan gübresimi iyi olur yoksa katı solcan gübresi iyi olur tşk

        1. Savaş Gönen diyor ki:

          Sayın özşahan,

          eğer kaliteli bir üretim ise piyasada atılan gübrelerden alıp çay üretebilirsiniz. Çayın yeri farklı, sıvı solucan gübresinin yeri farklıdır. Katı ise doğrudan toprağı besler. En ideal olanı üçünü de düzenli ve periyodik olarak kullanmanızdır.

          Saygılarımla.

  2. Hakan diyor ki:

    Merhabalar ben antalyada bu karısımı uygulayacagım fakat bir sorum var.Kullanılan şekerin karışımda ne gibi etkisi var? İlginiz için tesekkür ederim.

    1. Savaş Gönen diyor ki:

      Sayın Hakan,

      yararlı mikroorganizmaların besin kaynağı olarak şeker kullanılmaktadır.

      Saygılarımla.

Yorum Yaz