Solucan Gübresi Bilgi Portalı 03 Aralk 2016

Solucan Gübresi Çayı mı, Solucan Kabı Sızıntısı mı?

Solucan Gübresi Çayı mı, Solucan Kabı Sızıntısı mı?

Solucan Gübresi Çayı İle Solucan Kabı Sızıntısı Arasındaki Fark nedir?

Cevabı bulabilmek için ilk olarak kompost sürecinin nasıl işlediğine bakmamız gerekli.

Kompost süreci kararsız organik maddelerin dengelenmesi ve besinlerin bitkiler tarafından hemen veya daha sonra alınması için depolanması sürecidir.

Doğada genellikle organik maddeler genellikle yapraklarda veya bahçenizdeki çim atıklarında olduğu gibi ince bir tabaka halinde ayrışırlar. Tabakanın ince olması, yığına oksijenin ve aerobik organizmaların işlemesini kolaylaştırır. Bunlar doğadaki sistemin mükemmel bir şekilde işlemesi için yararlı unsurlardır. Solucan

Biz kompost yaptığımızda ise, solucanlı veya solucansız, organik maddeleri üst üste yığarız, böylece yığına oksijen aerobik bakteriler giremez; yerine anaerobik bakteriler faaliyet gösterir.  Bu kötü bir durumdur.

Kompostlama işlemini solucanlarla yapmaya başladığımızda, ayrışma birçok mikroorganizma için 3 ayrı aşamada işlemeye başlar.

1.   Psikrofilik Bakteriler(Phsychrophilic bacteria); 21,1 santigrat derecenin altında faaliyet gösterirler.

2.   Mezofilik Bakteriler (Mesophilic bacteria); 21,1 ile 37,7 santigrat derece arasında faaliyet gösteren en hızlı ayrıştırma bakterileridir.

3.   Termofilik Bakteriler (Thermophilic bacteria); 37,7 santigrat dereceden yüksek ısılarda faaliyet gösterebilen bakterilerdir.

Kompost yapımında ayrışmayı sağlamak için karbon ve azot oranına olduğu kadar oksijen ve nem oranlarına da dikkat edilmesi gerekir.

Kompost yaparken solucanların kullanılması temel kompost yapımında daha kontrollü bir süreçtir ve süreç daha hızlıdır. En çok aktif bakterinin, mezofilik bakterilerin sistemde var olmaları için sabit bir ısı sağlamamız gerekir.

Solucanlar çürümekte olan yiyeceklere doğru hareket ederek onların hem hava almalarını hem de daha küçük parçalara bölünmelerini sağlarlar. Böylece yararlı bakterilerin çalışmaları için daha geniş bir yüzey alanı oluşmuş olur.

Eğer nem oranı çok yüksek olursa, genellikle 80%’in üzerinde, çürümekte olan atıklar birbirlerine yapışmaya ve sıkışmaya başlarlar. Bu durumda solucan gübresi kabınızda bulunan aerobik bakteriler yerini anaerobik bakterilere terk eder ve bu durum solucanlarınız için öldürücü olacaktır.

Kaptaki nem bir kez artmaya başlayınca, kabın dibinde atık su birikmeye başlar. Birçok yerde bu sıvıya solucan gübresi çayı denir ama aslında değildir.

Solucan gübresi çayı, tamamen aerobik bakterilerden oluşan solucan gübresinin demlenmesiyle türetilmiştir. Bu süreç solucan gübresi, klorsuz su ve kükürtlenmemiş (unsulphured) yani içerinde sülfür barındırmayan melasın yaklaşık 48 saat boyunca, aerobik bakterilerin çoğalmasını sağlamak için, havalandırılmasıyla gerçekleştirilir.

Gerçek solucan gübresi çayı oldukça iyi bir gübredir. İki avuç dolusu solucan kompostunu bir kova suya (tercihen yağmur suyu) koyun. Gübreyi bir çorabın içine koyup çorabı da kovadaki suya daldırabilirsiniz. Eğer elinizde varsa bir veya iki kaşık dolusu melas ekleyin ve bir gece ya da tercihen daha uzun bir süre bekletin. Kovadaki suyu sıklıkla karıştırın veya daha da iyisi, bol oksijen tedarik etmek için bir akvaryum motoru ile hava taşı kullanarak sürekli bir havalandırma sağlayın. Elde edeceğiniz bu çayı, eğer bir şişeye koyarsanız her kulanım öncesi çalkalayıp, ağzını açık bırakarak 24 veya 48 saat içinde tüketmelisiniz. Yoksa bozulabilmektedir. Bu çay içinde bulunan yararlı mikroorganizmalar bitki ve toprağınız için en iyi performansı sağlayacaklardır.

Solucan kabı sızıntısında ise, tam tersine tamamen aneorobik bakteriler bulunur.

Eğer solucan kompostu kabınızda az bir miktar sızıntı olduğunu görüyorsanız, yeterli miktarda doğranmış kuru gazete kâğıdı ekleyin. Bu durumda kaptaki nemin bir kısmı kuru gazete kâğıtları tarafından emilecektir. Eğer daha çok miktarda sızıntı var ise, solucanlarınız için yeni bir yataklamayı baştan yapma zamanı gelmiştir. Solucan kompostu kabından sızan siyah su kesinlikle güçlü bir sıvı gübre değildir. Taze gıda atıkları 90% oranında su içerir. Oysa solucan kompostu kabının nem oranı 75% nem oranından fazla olmamalıdır. Bu nedenle oluşan ortam anaerobik ortamdır. İyi düzenlenmiş dengeli bir solucan kompostu kabında sızıntı olmaz. Eğer solucan kompostu kabınızdan sızıntı sıvı elde ederseniz, bu sıvıyı normal bir sıcak kompost uygulamanıza veya tuvalet, lavabo gibi yerlere dökebilirsiniz.

Üç çeşit anaerobik bakteri vardır:

1.   Zorunlu Anaeroblar (Obligate anaerobes); Bu tür genellikle oksijenle temas ettiğinde ölür. Solucan gübresi kabınızdaki bu bakterileri yok etmek için kabın içindeki yığını ince bir tabaka halinde tutmanız veya yaklaşık altı hafta ile bir yıla kadar, haftalık olarak kabın içindeki yığını alt üst etmeniz gerekir.
2.   Hava toleranslı Organizmalar (Aerotolerant organisms); Oksijen ile temas ettiğinde yaşayabilen ama çoğalamayan bakteriler. Havalandırma ile yok edilemezler.
3.   Fakültatif Anaeroblar (Facultative anaerobes); Oksijenle temas ettiklerinde yaşamaya ve çoğalmaya devam eden bakteriler.

Anaerobik mikroplar atıkları farklı şekilde tüketirler. Onlar azot tüketmezler. Oysa solucan gübresi kabınız oldukça fazla azot içeriğine sahiptir ve bu azot bitki köklerini yakabilir. Ayrıca aşırı azot amonyağa dönüşür ki bu da bitki kökleri için zararlıdır.

Solucan gübresi kabı sızıntısı anaerobik mikropla doludur. Bu sıvı kabın içeriğindeki vermikomposttun içerisinden geçerek alta süzülürken içeriğinde henüz ayrışmamış maddelerde taşır. Bu nedenle bu zararlı bakterileri de içerir ki normalde bu bakteriler solucanların sindirim sisteminden geçerken yararlı bakterilere dönüşürler.

Doğru ve bol üretimler!

Etiketler:

Yorumlar

  1. Yunus YALÇIN diyor ki:

    Mrb . savaş bey.
    Bağ ve domates tarlamda solucan çayı kullanacağım. Bunu hazırlamak için gerekli karışımları yazabilirmisiniz.
    Katı solucan gübresi, sıvı pancar melası elimde mevcut. Ben bunlardan hangi oranlarda karışım yapıp çayı nasıl hazırlayacağımı bilmiyorum. Nette araştırma yaptım ama bir sürü bilgi var kararsız kaldım. hangi oranda su, gübre ve melas kullanacağımı yazabilirmisiniz. Ayrıca yapım süresi ne kadar olacak. Teşekkür ederim.

    1. Savaş Gönen diyor ki:

      Sayın Yunus,

      İşin esası bu anlamda kullanılacak oranlar için sabit bir rakam vermek doğru olmaz. Bilinmesi gereken ise şudur; melası, solucan gübresinden suya geçen yararlı bakterilerin sayısını çoğaltmak için kullanıyoruz. Eğer siz suya sadece gübre koyup havalandıracak olursanız gübrede ne kadar bakteri varsa o kadarını suya geçirmiş olursunuz. Ancak suya melas (veya pekmez vb besleyici bir ürün) katınca sudaki bakteriler bu melası besin olarak kullanır ve çoğalırlar. Özetle melası çok katarsanız bir sakıncası olmaz; ancak az katarsanız yeterli bakteriyel çoğalma sağlamamış olursunuz. Bu nedenle gerek kullanacağınız suyu gerekse de gübre ve melası olanaklarınızın el verdiği ölçüde kullanabilirsiniz. Esas olan, suyun çok fazla kireçli olmaması, klorunun uçmuş olması ve kullanacağınız vermikompostun iyi kalite ve taze olmasıdır. Çok fazla bekletilmiş ve kurumaya yüz tutan vemikompostta hem bakteriyel ve mantar nüfusu azalmıştır, hem de gübre partiküllerinin yüzeyindeki bakterilerin suya geçmesi zor olur.

      Gelelim yapım süresine:

      http://solucangubresi.web.tr/temel-bilgiler/kompost-cayi-nedir.html

      sayfasında yer alan bakteri ve mantar oluşum tablosu tabloya göz attığınız zaman yapım süresi hakkında bir fikre varabilirsiniz. Süre kısa olursa bakteryel nufus artar mantari nüfus azalır. Süre çok uzun olursa da tam tersi olur. Bunu neye göre ayarlayacaksınız peki? Yine aynı başlıkta yer alan tablo 2 hem toprağınızın durumuna hem de yetiştireceğiniz bitkinin türüne göre nasıl bir çay hazırlamanız gerektiği konusunda size ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi sağlayacaktır.

      Saygılarımla.

  2. Ceyhan diyor ki:

    Selamun aleykum. Savas bey bu cay hazirlanirken melas veya pancar pekmezi degilde normal hepimizin kolayca ulasabilecegi uzum pekmezi olmazmi ? Tesekkur ederim simdiden vereceginiz cevaplardan oturu savas bey. Emeginize saglik..

    1. Savaş Gönen diyor ki:

      Sayın Ceyhan,

      pahalıya mal olur. Yoksa elbette kullanabilirsiniz.

      Saygılarımla.

  3. Gürer Güncan diyor ki:

    Merhaba Savaş Bey,
    Solucan gübresi yataklarımızdan oldukça fazla miktarda sızıntı suyu çıkıyor. Daha önce ben bu sızıntı suyunun püskürtme yoluyla sisteme geri kazandırılması gerektiğini, bu suyun solucan gübresinin nemlendirilmesi sırasında kaybettiği mineral ve bakterileri içerdiğini ve bu yüzden solucan yataklarına geri dökülmesi gerektiğini düşünüyordum. Ancak şimdi görüyorum ki bu su anaerobik yani solucanlar için zararlı bakteriler içeriyor ve sisteme geri dökmemeliyiz.
    Peki sizce yataktaki nem oranını ölçen bir alet satın alıp nemliliğin %80 üzerine çıkıp çıkmadığını sürekli kontrol edelim mi? Kabımızdaki nemlilik yüksekse solucan kabının yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylemişsiniz. Bu düzenleme kısmını biraz daha açar mısınız? Bu durumda ne yapmalıyız?
    Saygılarımla.

    1. Savaş Gönen diyor ki:

      Sayın Güncan,

      sistemdeki yemin ne kadarı nemlendirilmelidir? İşte soru budur? İyi bir sistemde solucanların neredeyse %80-90’nı yüzeydeki ilk 15-20 cm.lik tabakada yer almalıdır. Bu nedenle bizim sulama yapıp nemlendireceğimiz kısım bu kısım olmalıdır. Eğer sulama suyu yavaş yavaş da olsa bu düzeyin altına iniyorsa, ya fazla sulama yapıyorsunuz demektir, ya da sulamayı kısa ama yoğun yapıyorsunuz demektir. Bu nedenle püskürtme sulama yapmalısınız. Eğer sistem aşısı sulamadan dolayı havasız kalmışsa patojen bakteri üremesi olmuş olabilir. Bu nedenle dipten çıkan suyu solucanlara geri vermek riskli olabilir. Ancak bazı kaynaklar bu sıvının yeterince havalandırıldığı durumlarda anaerobik bakterilerin öleceğiniz söyler. Bu durumda solucanlara verilebilir.

      Nem aletle ölçmek makuldür ama çözüm değildir. Sulamanın daha ince, azar azar, aşağı süzülmeden yapılması gerek. Aksi halde nemi tuttursanız da yine su aşağıda yoğunlaşacaktır.

      Yeniden düzenleme konusuna gelince, ilk olarak sulamayı kontrollü olarak azaltmalısınız. Daha sonra solucana vereceğiniz yemi önceden nemlendirip ondan sonra sisteme koymalısınız. Son olarak düzenli sulamayı en ince püskürtme ile kısa aralıklarla sık sık ama azar azar yapmalısınız.

      Kolay gelsin.
      Saygılarımla.

Yorum Yaz